tiistai 16. helmikuuta 2016

Kreikkalainen ruokakulttuuri 29.3.2016

Kreikan ruuat ovat pitkälti Lähi-idän peruja ja nykyään kreikkalainen ruokakulttuuri on terveellisempää ja ruuat ovat Välimeren alueen tunnetuimpia.

Ruoka on yleensä melko yksinkertaista, mutta sitäkin tuhdimpaa, maittavampaa ja täyttävämpää. Ruuissa käytetään paljon lihaa, mutta esim. mezedekset eli alkupalat, salaatit ja jotkin muut ruuat ovat lihattomia.

Eri alueilla on omat erikoisuutensa. mutta yleisesti eniten käytetään oliiviöljyä, yrttejä ja kasviksia, kuten munakoiso, tomaatti, kesäkurpitsa ja okra. Rannikoilla kala ja muut merenelävät ovat suosiossa ja sisämaassa lampaan- ja sianliha ovat johdossa.

Oliivit, juustot, joista etenkin feta ja halloumi ovat hyviä ja yleisiä, sekä paksu, maustamaton jogurtti kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen ruokaan.

Leipä on yleinen ja sitä syödään melkein jokaisella aterialla.

Jälkiruuaksi Kreikassa syödään paljon hedelmiä, kuten meloneita, viikunoita ja rypäleitä. Jos halutaan "kunnon" jälkiruoka, on se yleensä hyvin makea.

MENU
 
Tzatziki, pitaleivät ja kreikkainen salaatti
Lammaskebabit
Baklava


Tzatsiki

(4:lle)

½ kurkkua
1½ dl luonnonjogurttia
½ murskattua valkosipulinkynttä
1 tl Sitruunamehua
1 tl oliiviöljyä
1 tl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua minttua
Suolaa ja jauhettua mustapippuria

1. Raasta kurkku karkealla terällä ja valuta neste pois tarvittaessa.

2. Lisää joukkoon jogurtti, valkosipuli, sitruunamehu, öljy, persilja, minttu ja mausteet. Sekoita hyvin.

3. Jäähdytä seos, kaada tarjolle ja koristele mintulla tai persiljalla.



Pitaleivät

(10:lle)

8 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon muut aineet mukaan lukien suurin osa jauhoista.

2. Vaivaa taikina ja nostata liinan alla n. 3o min.

3. Lämmitä sillä aikaa uuni 275 asteeseen.

4. Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne runsaan jauhotuksen kanssa 1-2 cm paksuisiksi.

5. Nostata jauhotetulla pellillä 10 min.

6. Paista uunin ylätasolla 5-8 minuuttia.

7. Pitäleivät muodostavat noustessaan taskun, joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana.

Kreikkalainen salaatti

(4:lle)

200 g fetajuustoa
1 kpl punasipulia
1kpl vihreää paprikaa
½ kpl kurkkua
5 kpl tomaatteja
1 kpl jääsalaattia
200 g oliiveja

Kastike:
½ dl oliiviöljyä
½ dl viinietikkaa
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1/4 tl mustapippuria

1. Leikkaa fetajuusto tuhdeiksi paloiksi. Viipaloi kuorittu punasipuli ohuiksi renkaiksi. Paloittele paprika ja kurkku. Lohko tomaatit.

2. Kokoa salaatti laakeaan tarjoilukulhoon tai annoslautasille. Revi salaatinlehdistä peti muille aineksille. Asettele kerroksittain tomaatteja, kurkkua, paprikaa ja sipulia. Jätä feta ja oliivit päällimmäisiksi.

3. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada salaatin päälle.

Lammaskebabit
(8 kpl):

500 g lampaan jauhelihaa
1 kpl sipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl persiljaa (hienonnettua)
1 tl juustokuminaa
1 tl kanelia
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa

Kastike:
200 g turkkilaista jogurttia
2 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettua)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl persiljaa (silputtua)
1 tl hunajaa
1/4 tl mustapippuria

1. Liota puiset varrastikut vedessä.

2. Kuori ja silppua sipulit oikein hienoksi. Vaivaa jauhelihan joukkoon sipulit, persilja ja mausteet.

3. Muotoile massasta pitkänmallisia kebabtankoja. Työnnä varrastikku lihan keskelle. Jätä tikusta näkyviin vähintään 2 cm vartta ja kärkeä. Painele liha tiiviisti tikkuun.

4. Nosta kuumaan grilliin esim. pari tiiliskiveä. Asettele kebabit paistumaan niiden varaan niin, että tikun varret ovat toisella tiilellä ja kärjet toisella.

5. Grillaa vartaita 5-10 minuuttia grillin kuumuudesta ja kebabien paksuudesta riippuen, kunnes lihan pinta on kauniin ruskea.

6. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Tarjoa kebabien kanssa.



Baklava
(25 annosta):

1 pak. (450g/12 arkkia) filotaikinaa
1 pak sitruuna voita
250 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
250 g kuorittuja manteleita
1 dl juoksevaa hunajaa
1 tl kardemummaa
2 dl vettä
2 dl sokeria

1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Avaa rulla ja leikkaa taikinapino kahteen osaan. Sulata voi. Voitele puolikas taikinalevy kauttaaltaan voilla. Siirrä leivinpaperille uunipellille. Pinoa 12 puolikasta levyä päällekkäin, voitele jokainen levy.

2. Hienonna pähkinät ja mantelit monitoimikoneessa tai veitsellä, säästä ½ dl pistaasipähkinöitä koristeluun. Sekoita joukkoon hunaja ja kardemumma. Levitä seos tasaisesti filotaikinalevyjen päälle.

3. Pinoa kanneksi loput puolikkaat filotaikinalevyt, voitele jokainen kauttaaltaan.

4. Nipistä reunat kiinni. Leikkaa veitsellä vinoneliöt päälle, siten että taikina ei rikkoudu.

5. Paista uunin keskiosassa ensin, 175 asteessa 20 min. Alenna lämpö 150 asteeseen. Paista vielä n. 30 min, kunnes taikina on päältä kauniin kullanruskea.

6. Keitä vedestä ja sokerista siirappi, mausta halutessa appelsiininkukkavedellä. Valuta siirappi tasaisesti kypsän leivonnaisen päälle. Anna jäähtyä. Ripottele pinnalle hienonnettuja pistaasipähkinöitä. Leikkaa paloiksi.

 
 
 
Lähteet:
http://www.valio.fi/reseptit/nopeat-pitaleivat/
http://www.pienimatkaopas.com/ateena/ruoka.html
http://www.valio.fi/reseptit/baklava/
http://www.maku.fi/reseptit/kreikkalainen-salaatti
http://www.maku.fi/reseptit/lammaskebabit-grillissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti