tiistai 16. helmikuuta 2016

Italialainen ruokakulttuuri 23.2.2016

Ateriointi aloitetaan antipastolla eli alkuruualla, jonka jälkeen syödään prime platto
eli ensimmäinen pääruoka ja seconda piatto toinen pääruoka.
Ateriointi päättyy dolciiniin, jälkiruokaan. 

Perjantaina ja keskiviikkona, sekä ennen ehtoolliselle menoa ei syödä lihaa.
Ensimmäiset pizzat leivottiin Etelä-Italiassa Napolissa. Ensimmäinen pizzeria, ”Port Alba”, avattiin Napolissa vuonna 1830. Italialaisen pizzan pohja on paperin ohut, kun taas Sisilialaisen pizzan pohja on hieman paksumpi, muttei kuitenkaan Chicagossa kehitetyn pannupizzan kaltainen.

Pasta on Italian ravintolassa perinteisesti alkuruoka. Spagetin lisäksi pasta voi olla esimerkiksi nauhamakaronia (tagliatelle,) lasagne-levyjä, täytettyjä pastatyynyjä (ravioli), simpukka- tai rusettimakaronia. Pastan kanssa sopivat kala, äyriäiset, liha ja kasvikset. Kuuluisin kastike on bolognese, jossa on jauhelihan, tomaattisoseen ja sipulin lisäksi jauhettua kananmaksaa, kinkkua, porkkanoita, valkoviiniä ja muskottia. 
 
Italia on nykyään suuri viinimaa. Ulkomailla tunnetuin viini on Chiantti. Tunnetuimmat Chiantit saadaan Firenzen ja Sienan väliseltä alueelta. Punaviinit ovat voimakkaan makuisia ja valkoviinit pehmeitä ja kuivia.
 
Italialainen ateria on melko raskas ja mausteinen, jonka vuoksi aterian päätteeksi maistuvat makeat ja raikkaat jälkiruuat, kuten marjat, hedelmät, sorbetit, jäätelö, tiramisu ja monet leivonnaiset. Jälkiruokien kanssa italialaiset juovat yleensä kahvia, kuten lattea tai cappuccinoa.
Jäätelö on keksitty italiassa. Aluksi jäätelö oli sorbetin tapaista jäähilettä, mutta myöhemmin sekaan keksittiin laittaa kananmunia, kermaa ja erilaisia mausteita, kuten pähkinöitä ja hedelmiä.

 
 

Yrtti-valkosipulicrostinit

 (40 kpl)
 
200 g Arla Valkosipuli & Yrtit -tuorejuustoa
1 patonki
200 g kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
½ dl oliiviöljyä
1 ruukku tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, ruohosipulia tai persiljaa)
cayennepippuria tai tabascoa
suolaa
mustapippuria
 
Leikkaa patongista viistosti siivuja. Pirskottele patonkisiivujen päälle muutama tilkka oliiviöljyä. Paahda leivät rapeiksi uunissa tai grillissä. Levitä rapeiden leipien päälle ohut kerros tuorejuustoa. Kuutioi kirsikkatomaatit ja punasipuli. Silppua tuoreet yrtit. Sekoita tomaatit, sipuli ja yrtit keskenään. Lisää 1 rkl oliiviöljyä ja ripaus suolaa, mustapippuria sekä cayennea tai tabascoa. Tarkista maku. Annostele jokaisen crostinin päälle lusikallinen tomaattisekoitusta.

 

Pasta alla carbonara

(4 annosta)
 
400g pennepastaa
150g guancilea eli suolattua sian poskea tai pekonia
1 kokonainen valkosipulinkynsi
4 kananmunaa
100g pecorino romano –juustoa tai parmesaania
runsaasti mustapippuria
ripaus suolaa
 
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan
 
Kuutioi guanciale tai pekoni ja paista se rapeaksi pannulla yhdessä valkosipulin kanssa. Poista valkosipuli lopuksi.

Sekoita munat ja reilu puolet raastetusta juustosta erillisessä kulhossa. Mausta seos mustapippurilla ja suolalla.
 
Siivilöi pasta. Ota keitinvettä talteen noin ½ dl. Yhdistä keitetty pasta ja rapeaksi paistettu guanciale/pekoni. Kaada muna-juustoseos hitaasti pasta joukkoon, varo ettei se mene kokkeliksi ja sekoita hyvin.
 
Lisää joukkoon vielä vähän pastan keitinvettä ja juustoraastetta. Tarjoile heti.

Italialainen pizza


Pizzapohja:
5 dl vehnäjauhoja
4 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 pss kuivahiivaa
2 dl vettä
oreganoa

Täyte:
basilikaa
valkosipulia
mustapippuria
250g mozzarellaa
3 rkl vihreää pestoa
2 artisokan sydäntä
5 palaa aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pieni sipuli
2 isoa tomaattia
5 rkl tomaattisosetta
 
Pohja: sekoita öljy haaleaan veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuiva-aineet vesi-öljyseokseen. Levitä taikina uuninpellille ja anna kohota noin 10 minuuttia.
 
Täyte: Levitä tomaattisose pohjan päälle. Ripottele silputtu sipuli, valkosipuli sekä mustapippurirouhe. Laita viipaloidut tomaatit. Lisää pesto, aurinkokuivatut tomaatit ja artisokat tasaisesti. Lisää viipaloidut mozzarellasiivut tasaisesti.
 

 

Tiramisu

(16 annosta)
 
150 g keksejä
1 dl kahvia
2,5 dl Flora Vanillaa
200 g Crème Bonjour Maustamatonta
0,25 dl tomusokeria
2 rkl rommia

Pinnalle:
3 rkl kaakaojauhetta
 
Asettele keksit reunallisen tarjoiluastian pohjalle (n. 30 x 22 cm). Kostuta pohja kahvilla, täyteläisemmän maun saat espresso-kahvilla. Vaahdota Flora Vanilla ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Mausta seos rommilla. Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Siivilöi pinnalle reilusti kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua. Idea! voit koota kekseistä ja täytteestä valmiita tiramisuannoksia laseihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti