eli ensimmäinen pääruoka ja seconda
piatto toinen pääruoka.
Ateriointi päättyy dolciiniin, jälkiruokaan.
Ateriointi päättyy dolciiniin, jälkiruokaan.
Perjantaina ja keskiviikkona, sekä ennen
ehtoolliselle menoa ei syödä lihaa.
Ensimmäiset pizzat leivottiin Etelä-Italiassa
Napolissa. Ensimmäinen pizzeria, ”Port Alba”, avattiin Napolissa vuonna 1830.
Italialaisen pizzan pohja on paperin ohut, kun taas Sisilialaisen pizzan pohja
on hieman paksumpi, muttei kuitenkaan Chicagossa kehitetyn pannupizzan
kaltainen.
Pasta on Italian ravintolassa perinteisesti
alkuruoka. Spagetin lisäksi pasta voi olla esimerkiksi nauhamakaronia (tagliatelle,)
lasagne-levyjä, täytettyjä pastatyynyjä (ravioli), simpukka- tai
rusettimakaronia. Pastan kanssa sopivat kala, äyriäiset, liha ja kasvikset.
Kuuluisin kastike on bolognese, jossa on jauhelihan, tomaattisoseen ja sipulin
lisäksi jauhettua kananmaksaa, kinkkua, porkkanoita, valkoviiniä ja muskottia.
Italia on nykyään suuri viinimaa. Ulkomailla
tunnetuin viini on Chiantti. Tunnetuimmat Chiantit saadaan Firenzen ja Sienan
väliseltä alueelta. Punaviinit ovat voimakkaan makuisia ja valkoviinit pehmeitä
ja kuivia.
Italialainen ateria on melko raskas ja
mausteinen, jonka vuoksi aterian päätteeksi maistuvat makeat ja raikkaat
jälkiruuat, kuten marjat, hedelmät, sorbetit, jäätelö, tiramisu ja monet
leivonnaiset. Jälkiruokien kanssa italialaiset juovat yleensä kahvia, kuten
lattea tai cappuccinoa.
Jäätelö on keksitty italiassa. Aluksi jäätelö oli sorbetin tapaista jäähilettä,
mutta myöhemmin sekaan keksittiin laittaa kananmunia, kermaa ja erilaisia
mausteita, kuten pähkinöitä ja hedelmiä.
Yrtti-valkosipulicrostinit
(40 kpl)
200 g Arla Valkosipuli & Yrtit -tuorejuustoa
Leikkaa patongista viistosti siivuja. Pirskottele patonkisiivujen päälle muutama tilkka oliiviöljyä. Paahda leivät rapeiksi uunissa tai grillissä. Levitä rapeiden leipien päälle ohut kerros tuorejuustoa. Kuutioi kirsikkatomaatit ja punasipuli. Silppua tuoreet yrtit. Sekoita tomaatit, sipuli ja yrtit keskenään. Lisää 1 rkl oliiviöljyä ja ripaus suolaa, mustapippuria sekä cayennea tai tabascoa. Tarkista maku. Annostele jokaisen crostinin päälle lusikallinen tomaattisekoitusta.
Pasta alla carbonara
(4 annosta)
400g pennepastaa
150g guancilea eli suolattua sian poskea tai
pekonia
1 kokonainen valkosipulinkynsi
4 kananmunaa
100g pecorino romano –juustoa tai parmesaania
runsaasti mustapippuria
ripaus suolaa
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan
Kuutioi guanciale tai pekoni ja paista se
rapeaksi pannulla yhdessä valkosipulin kanssa. Poista valkosipuli lopuksi.
Sekoita munat ja reilu puolet raastetusta
juustosta erillisessä kulhossa. Mausta seos mustapippurilla ja suolalla.
Siivilöi pasta. Ota keitinvettä talteen noin ½
dl. Yhdistä keitetty pasta ja rapeaksi paistettu guanciale/pekoni. Kaada
muna-juustoseos hitaasti pasta joukkoon, varo ettei se mene kokkeliksi ja
sekoita hyvin.
Lisää joukkoon vielä vähän pastan keitinvettä
ja juustoraastetta. Tarjoile heti.
Italialainen pizza
Pizzapohja:
5 dl vehnäjauhoja
4 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 pss kuivahiivaa
2 dl vettä
oreganoa
Täyte:
basilikaa
valkosipulia
mustapippuria
250g mozzarellaa
3 rkl vihreää pestoa
2 artisokan sydäntä
5 palaa aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pieni sipuli
2 isoa tomaattia
5 rkl tomaattisosetta
Pohja: sekoita öljy haaleaan veteen. Sekoita kuivat aineet
keskenään. Sekoita kuiva-aineet vesi-öljyseokseen. Levitä taikina uuninpellille
ja anna kohota noin 10 minuuttia.
Täyte: Levitä tomaattisose pohjan päälle. Ripottele silputtu
sipuli, valkosipuli sekä mustapippurirouhe. Laita viipaloidut tomaatit. Lisää
pesto, aurinkokuivatut tomaatit ja artisokat tasaisesti. Lisää viipaloidut
mozzarellasiivut tasaisesti.
Tiramisu
(16 annosta)
150 g keksejä
1 dl kahvia
2,5 dl Flora Vanillaa
200 g Crème Bonjour Maustamatonta
0,25 dl tomusokeria
2 rkl rommia
Pinnalle:
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl kahvia
2,5 dl Flora Vanillaa
200 g Crème Bonjour Maustamatonta
0,25 dl tomusokeria
2 rkl rommia
Pinnalle:
3 rkl kaakaojauhetta
Asettele keksit reunallisen tarjoiluastian pohjalle (n. 30 x 22 cm). Kostuta
pohja kahvilla, täyteläisemmän maun saat espresso-kahvilla. Vaahdota Flora
Vanilla ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Mausta seos rommilla.
Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi
tunniksi. Siivilöi pinnalle reilusti kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.
Idea! voit koota kekseistä ja täytteestä valmiita tiramisuannoksia laseihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti