Olis sitten japanilaisesta ruokakulttuurista kertomista ja kokkaamaan ruoka menyy siitä.
Ruokailuetiketti
Hyvää ruokahalua toivotetaan sanomalla itadakimasu (kirjaimellisesti "tulen vastaanottamaan" kohteliaisuusmuodossa) ennen ateriaa. Syömisen päätteeksi ja lähtiessä toivotetaan gochisōsama deshita ("se oli juhla-ateria") isännälle ja ravintolan henkilökunnalle.
Riisiä tai keittoa syödään nostamalla kulho vasempaan käteen ja käyttäen syömäpuikkoja oikealla kädellä. Keiton, nuudelikeiton tai ochazuken voi hörppiä kupin reunalta, mutta riisiastiaa ei saa laittaa huulille. Soijakastiketta ei tavallisesti kaadeta ruoan päälle pöydässä, vaan sitä varten jokaisella on oma astia. Soijakastiketta ei kaadeta suoraan riisiin tai keittoon. Soijakastike ohentaisi riisinjyviä toisissaan kiinni pitävän tärkkelyksen, jolloin riisin syöminen syömäpuikoilla muuttuisi erittäin hankalaksi. Niistämistä pöydässä pidetään erittäin loukkaavana. Nuudeleita hörpitään kovaäänisesti ryystämällä samalla ilmaa suuhun liemen kera.
Syömäpuikkojen käyttöä koskee monia sääntöjä, joista osa on ehdottomia ja osa hyviä tapoja. Puikkoja ei jätetä koskaan pystyyn riisikulhoon; tällä tavalla tarjotaan rituaalinen uhriateria kuolleiden esi-isien hengille. Syömäpuikoilla ei myöskään koskaan tartuta toisen puikoissa olevaan ruokapalaan; japanilaisiin hautajaismenoihin kuuluu luiden poiminta tuhkan seasta tuhkauksen jälkeen, ja tällöin lähiomaiset ojentavat luiden kappaleita toisilleen suurilla puikoilla.
Ruokailutottumukset
Perinteinen aamiainen koostuu Japanissa kulhollisesta riisiä, miso-keitosta, etikkasäilykkeistä ja grillatusta kalasta. Lisäksi joillakin alueilla voidaan tarjota esimerkiksi nori-levää, raakaa munaa tai nattōta. Nykyään monet japanilaiset valitsevat länsimaalaistyyppisen aamiaisen, joka koostuu esimerkiksi paistetusta munasta, kinkusta, juustosta, valkoisesta leivästä ja kahvista. Lisukkeena voi olla myös salaattia.
Päivällinen on tavallisesti päivän tärkein ja tukevin ateria. Lounas puolestaan on usein verrattain epämuodollinen ateria, jolla nautitaan eväitä tai syödään ruokalassa tai ravintolassa. Se koostuu tyypillisesti kulhollisesta nuudeleja tai donburista, joka on suuri kulhollinen riisiä ja päälle aseteltua haudutettua lihaa tai kalaa.
Ruokamenyy
Lohi-maki, Kurkku-maki ja Katkarapusushi
Yakisoba
Vihreällä teellä maustettu kotijäätelö
Sushiriisin keitto ohje
625 g kypsää riisiä
- 300 g sushiriisiä
- 3 1/2 dl vettä
- 2 rkl riisviinietikkaa
2. Hauduta hyvin miedolla lämmöllä kanne alla 15 minuuttia. Älä raota kantta välillä
3. Kumoa riisi laakeaan, tasapohjaiseen posliiniastiaan. Ripottele sushimaustetta tasaisesti riisin päälle käännellen samalla varovasti riisiä lastan avulla. Älä sekoita voimakkaasti, muuten riisinjyvät saattavat rikkoutua. Jatka riisin pöyhimistä ja jäähdytä.
4. Pöyhi ja jäähdytä riisi huoneen lämpöiseksi ja kiiltäväksi. Peitä kostealla liinalla ja käytä saman päivän aikana; älä pane jääkaappiin.
Lohi-maki (1 leväarkki = n.10 Maki-sushia)
- 1 leväarkki(nori)
- 1,5dl sushi-riisiä
- 50 g graavilohta
- 1 leväarkki(nori)
- 1,5dl sushi-riisiä
- 1/2 kurkku (kuorittu)
2. Laita valitsemasi täytteet 1/3 osa korkeudelle arkin alareunasta vaakasuoraan.
3. Rullaa maki bambumaton kanssa tiiviiksi rullaksi. Kostuta yläreuna jolloin nori liimaantuuu näppärästi kiinni. On hiukan hankala aluksi mutta nopeasti tämän oppii.
4. Pätki rulla sopivan mittaisiksi suupaloiksi terävällä veitsellä, jota voi välillä huuhdella vedellä niin homma onnistuu helpommin.
Katkarapusushi
- isoa, raakaa katkarapua, päät poistettuna
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 1/2 annosta juuri keitettyä sushiriisiä
- Wasabi tahnaa (jos haluaa)
- Soija kastiketta ( jos haluaa)
2. Kuori ravut, leikkaa selkäpuolelta auki ja raaputa suoli pois. Syvennä leikkausviiltoa ja avaa ravut varovasti perhosen mallisiksi. Pirskottele riisiviinietikkaa ja pane jääkaappiin.
3. Ota golfpallon verran riisiä kämmenelle ja muotoile toisen käden sormin suorakaiteen mallisia , noin 5 cm:n pituisia ja 2 cm leveitä tyynyjä. Muotoile samalla tavalla yhteensä 10 tyynyä ja pane leikkuulaudalle.
4. Taputtele wasabitahnaa riisityynijen päälle (jos haluaa) ja pane päälle katkarapuperhoset. Tarjoa soijakastikkeen kera (Jos haluaa dipata soijakastikkeessa)
- Yhteensä n. 100 g kaalta, sipulia ja porkkanaa
- 1 iso paprika
- 200 g porsaan suikaleita
- n. 150g soba-nuudeleita
- öljyä
- vettä
- yakisoba-kastiketta
2. Pilko kaali, sipuli ja porkkana hienoksi silpuksi. Pilko paprika suikaleiksi.
3. Paista porsaansuikaleet lähes kypsiksi tilkassa öljyä mahdollisimman isossa paistin- tai wokpannussa. Lisää sitten pannulle paprika, ja hetken kuluttua loput vihannekset. Paista 5-10 minuuttia keskilämmöllä.
4. Lisää pannulle hieman öljyä ja lisää joukkoon keitetyt noodelit. Lorauta joukkoon hieman, noin desi vettä. Paista, kunnes noodelit ovat saaneet väriä pintaansa. Mikäli mahdollista, lisää pannuun kansi, ja anna nuudelien hautua muutaman minuutin ajan.
5. Kun nuudelit ovat paistuneet, lisää joukkoon runsaasti yakisobakastiketta. Kastiketta tulee olla ainakin niin paljon, että nuudelit ovat kunnolla kastikkeen värjäämät.
Vihreällä teellä maustettu kotijäätelö
- 2 dl maitoa
- 2 munankeltuaista
- 2 rkl siroa hienoasokeria
- 2 rkl vihreää maccha-tee-jauhoa
- 1 dl kuumaa vettä
- 2 dl kuohukermaa, kevyesti vatkattuna
2. Kaada maito munaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Pane seos takaisin kattilaan ja sekoita hyvin.
3. Keitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen 3 minuuttia tai kunnes seos on saennut niin paljon, että se tarttuu lusikan ohjaan. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.
4. Sekoita teejauhe kuumaan veteen pienessä kannussa, kaada maito-munaseokseen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon vatkattu kerma.
5. Pane seos jäätelökoneeseen ja valmista ja pakasta jäätelö laitteen ohjeen mukaisesti. Voit vaihtoehtoisesti laittaa seoksen pakastusta kestävään rasiaan ja pakastaa kaksi tuntia. Kumoa seos kulhoon ja survo se haarukalla, Laita sitten takaisin rasiaan ja pakkaseen toiseksi kahdeksi tunniksi. Survo taas ja pane yöksi pakkaseen, kunnes seos on pakastunut tasaiseksi.
Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Japanilainen_keittiö, http://ruokakomero.blogspot.fi/2009/05/yakisoba.html, http://reseptitaivas.fi/reseptit/maki-sushi/, Sushi ja 100 hyvää ohjetta kirja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti