tiistai 16. helmikuuta 2016

Turkkilainen ruokakulttuuri 15.3.2016

Turkkilainen keittiö on hyödyntänyt monipuolisesti Turkin välimeren-rannikon viljavien maanviljelysmaiden, maan keskiosien karujen lampaan- ja karjanhoitoalueiden, sekä maata kolmelta suunnalta ympäröivien merien antimia.

Turkin tyypillisimpiä raaka-aineita ovat riisi, rouhittu vehnä (bulgur) sekä ohueksi kaulittu filo-taikina (yufka). Raaka-aineet kasviksista, kalasta ja lihasta maitotuotteisiin ja hedelmiin ovat terveellisiä ja tuoreita.

Turkissa liha on todella arvostettua, paitsi sianlihaa ja veriruokia, sillä koraani kieltää niiden syömisen islaminuskoisilta turkkilaisilta.

Turkin perinteisimpiä ruokalajeja ovat dolma, kebabit, keitot, pizzan tyyliset lachmacunit ym. Leikatut lihanpalat eli kebabit valmistetaan usein eri tavoilla, kuten vartaassa grillaamalla vihannesten kanssa. Kastikkeena Turkissa käytetään useimmiten jogurttia, joka valmistetaan itse.

Turkin tärkeimpiä ruokarituaaleja

Ennen ateriaa pestään kädet, lausutaan rukous ja taitetaan leipä. Ruoka syödään kolmella sormella. Aterian aluksi ja lopuksi nautitaan hyppysellinen suolaa. Ennen lähtöä kiitellään kokkia.

Menu
 
Tabouleh salaatti
Iskender kebab
Pide leipä
Halvamousse
 

Tabouleh salaatti

3dl bulguria

2kpl tomaattia

1 pieni punasipuli
½ kurkku
1 nippu tuoretta persiljaa
1 nippu tuoretta minttua
1 nippu tuoretta pinaattia
1kpl sitruuna puristettuna
½dl oliiviöljyä
1tl suolaa

Kiehauta 2 osaa vettä (6dl) ja lisää 1 osa bulguria (3dl), tai paketin ohjeen mukaan.
Keitä kypsäksi.
Nosta sivuun ja anna lopun veden tarvittaessa imeytyä hetki.
Jäähdytä.
Leikkaa sillä välin tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi.
Silppua sipuli, hakkeloi tuore minttu, persilja ja pesty pinaatti pieneksi.
Yrttejä saa olla reilusti.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta sitruunamehulla, oliiviöljyllä ja suolalla.




Iskender kebab

kebabliha lastuja
kurkkua lohkoina
jäävuori salaattia
jalopenoja tai pepperoneja
tomaattia siivuina
punasipulia ohuina siivuina
turkkilaista jugurttia (maustamatonta)

kastike:
1prk tomaattipyrettä
0,5dl chiliketsuppia
coca colaa
mustapippuria
chilijauhetta
ripaus suolaa
basilikaa
valkosipulia

Sekoita tomaattipyre ja coka cola, niin että tulee notkea, mutta ei ihan juokseva kastike, mausta. Llisää ketsuppi.
Kuumenna kebablihat pannulla ja pitaleivät uunissa.
Pilko leivät n. 2 cm kuutioiksi.
Asettele suikaloidut vihannekset lautaselle tasaiseksi kerrokseksi, laita niiden päälle tai viereen leipäkuutiot (1 leipä / annos) sitten kebab lihat.
Mätä kebabkastiketta sitten annoksen päälle ja sen päälle reiluja raitoja kreikkalaista maustamatonta jugurttia.
Päälle vielä sipulirenkaita ja pari jalopenoa.



 Pideleipä

2dl vettä
15g hiivaa
½tl sokeria
6dl hiivaleipäjauhoja
1tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
1/3dl turkkilaista jugurttia

voiteluun ½ munaa.

Pinnalle 2 tl seesaminsiemeniä 2 tl mustakuminaa

Lämmitä 3 rkl vedestä kädenlämpöiseksi pienessä kulhossa.
Sekoita siihen hiiva ja sokeri.
Anna tekeytyä 20 minuuttia, kunnes seos kuplii.
Siivilöi jauhot ja suola toiseen kulhoon.
Tee jauhojen keskelle kuoppa ja valuta siihen hiivaliuos, öljy, jogurtti ja loput vedestä kädenlämpöisenä.
Vaivaa seosta, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta.
Lisää jauhoja tarvittaessa.
Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa pari tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.
Jaa taikina 6 osaan ja painele pyöreiksi kiekoiksi (Ø 15 cm).
Sipaise leivinpeltiin vähän öljyä ja nosta leivät pellille.
Voitele leivät ja ripottele päälle siemeniä.
Paista pide-leipiä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Tarjoa turkkilaisia pide-leipiä meze-alkupalojen lisänä.



 Halvamousse

 200g maustamatonta tuorejuustoa
2rkl sokeria
3tl vaniljasokeria
½tl kanelia
2,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100g vaniljahalvaa
3 liivatelehteä

Sekoita tuorejuustoon sokeri, vaniljasokeri, kaneli ja vaahdotettu vaniljakastike.
Pilko veitsellä halva murusiksi.
Sekoita halva tuorejuustovaahdon joukkoon.
Kuumenna tilkka vettä ja sulata siihen noin 5min kylmässä vedessä lionneet liivatelehdet.
Kaada liivate ohuena nauhana täytteeseen.
Sekoita koko ajan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti